Rajono metodinės tarybos edukacinė išvyka – kvalifikacijos tobulinimo seminaras

By Atnaujinta: 2024-05-21Daily Views: 1Total Views: 50

Gegužės 16 d. rajono metodinė taryba kartu su Švietimo centro komanda vyko į edukacinę išvyką – kvalifikacijos tobulinimo seminarą „Lietuviškų mokyklų veiklos ypatumai Latvijoje: ugdymas, atnaujintas ugdymo turinys, neformalusis ugdymas“.

Kelionė prasidėjo nuo pažintinio vizito į Rygos lietuvišką vidurinę mokyklą (Rigas lietuviešu vidusskola). Šios mokyklos istorija prasidėjo nuo 1991 m. rugsėjo 1 d., kai Rygos 85-oje vidurinėje mokykloje buvo atidaryta lietuviška klasė ir joje mokėsi 9 mokiniai. Dabar mokykloje mokosi daugiau nei 700 mokinių. Tauragiškius pasitiko mokyklos direktorė Jolanta Naglė, kuri tauragiškiams pristatė mokyklos istoriją, pagrindinius jos veikimo principus, ugdymo proceso organizavimą, priėmimo į mokyklą tvarką, mokyklos pasiekimus.

Mokyklos išskirtinis bruožas – visi mokiniai nuo pirmos klasės mokosi lietuvių kalbos. Didžioji dalis mokykloje sutiktų mokinių puikiai demonstravo kalbos mokėjimą.

Daugiau mokyklos veikimo subtilybių, darbo ir neformaliojo ugdymo aplinkų ir vykdomų veiklų tauragiškiams pristatė mokyklos direktorės pavaduotojas Rolandas Žalnierius (šis žmogus yra ir Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas).

Pažintis su Latvijos kultūra ir švietimu buvo pratęsta lankantis Latvijos nacionalinėje bibliotekoje, kuri yra vienas iš dažniausių aplinkų netradicinėms pamokoms. Bibliotekos pastatas – dar vadinama Šviesos pilimi (Gaismas pils). Tai vienas reikšmingiausių kultūrinių statinių Latvijoje pastatytas 2008–2014 m. Biblioteka yra šiuolaikinis informacijos ir kultūros centras, kuris vietiniams gyventojams ir užsienio lankytojams gali pasiūlyti platų pasirinkimą – aplankyti įvairios tematikos skaityklas, kuriose saugomos knygos, periodika, garso ir vaizdo įrašai bei reti leidiniai. Visuomenė gali apžiūrėti ir bibliotekoje saugomą Dainų spintą – pasaulinio masto kultūrinę vertybę, kuri yra įtraukta į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registrą. Iš viršutinio bibliotekos aukšto atsiveria gražiausias vaizdas į Senąją Rygą.

Lankantis Rygoje būtina aplankyti Latvijos sostinės senamiestį, kuris įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą kaip eksponuojantis didžiausią Europoje Art Noveau architektūros pastatų kolekciją. Yra daugybė istorinių pastatų ir paminklų, keletas nuostabių katedrų, aikščių, o siauros akmenimis grįstos gatvelės vilioja senoviniu dvelksmu. Pasivaikščiojimas po senamiestį ir istorinių – kultūrinių objektų apžiūrėjimas, buvo paskutinis edukacinės išvykos pažintinis veiksmas.

Pažinti kaimynines šalis, mokytis iš jų gerosios patirties, užmegzti bendradarbiavimo ryšius – neatimama patirtis ir tuo pačiu pačios geriausios emocijos.

 

Metodininkė Vilma Vaičekauskienė

Nuorodos

Palikti komentarą